BABY

AIKIDO

Тренировки за деца на 3- и 4- годишна възраст

Заповядайте всеки  Понеделник и Сряда
 от 18:00 до 18:30

Отдавна искахме да направим група за най-малките, всъщност, откакто бяхме учидешита (от японски, буквално „вътрешни ученици”) в Иясака доджо в Стокхолм. Там за пръв път се запознахме с детската програма, която сенсей Урбан Алденклинт, 7 дан Айкикай, и другите инструктори от неговото доджо използват при преподаването на айкидо на деца. Получихме и специално DVD, на което са заснети основните техники от айкидо и начина, по който те са адаптирани за деца с цел по-голяма безопасност и избягване на контузии. Именно по тази програма се опитваме да преподаваме от няколко години и в нашето доджо, тъй като тя е резултат от дългогодишна работа с деца от различни възрасти и е напълно съобразена с техните физически, социални и емоционални нужди.
Тъй като сенсей Урбан Алдинклинт знаеше за нашия интерес да направим група и за най-малките, по време на организирания от нас зимен семинар през февруари 2018г. той се съгласи да ни изнесе и специална лекция относно преподаването на айкидо на деца. Знанията, които получихме от тази лекция, материалите, които той ни предостави, а също и постоянната му готовност да отговаря на нашите въпроси, ни дадоха увереност най-сетне да стартираме тренировки и за тази възрастова група.
Тренировките се състоят предимно от общо развиващи упражнения и игри, а техниките са сведени до минимум с цел безопасност. Целта на тренировките ще бъде съобразена с нуждите на децата от тази възраст, а именно:
 • развитие на груба моторика;
 • изграждане на здравословна изправена позиция;
 • умения за правилно дишане и концентрация;
 • чуване, осмисляне и изпълнение на напътствия;
 • заучаване на посоките – ляво-дясно, горе- долу, опред-отзад и т.н.
 • запознаване с етикета в залата, както и с ключова за тренировката по айкидо японска терминология 
  (броене, поздрави, имена на ключове);
 • условия за успешна комуникация, както с възрастни, така и с връстници;
 • усвояване на множество елементи от тренировката за по-големи (упражнения от загрявката, паданията, ключовете и техниките), 
  които да спомогнат за неусетния преход на децата към следващото ниво.