Добре дошли в 
Yokokan dojo | Айкидо клуб Запад

Тук може да научите повече за това кои сме ние 
и каква е нашата история. 
Благодарим за интереса!

Идеята

"Айкидо клуб - Запад“ е създаден от сенсей Димитър Динев през 2009 година като член на организацията „Айкидо Кобаяши Доджо – България“, която е единствен представител на международната организация “Aikido Kobayashi Dojo” за България.

СНЦ Айкидо клуб - Запад

Клубът започва да провежда тренировки през лятото на 2009г., като първата тренировка е проведена на 02.07.2009г. във физкултурния салон на 3-то СОУ „Марин Дринов“. По-късно същата година с решение на Софийски Градски Съд по Ф.Д. №489/2009, на 13.08.2009г., е регистрирано и сдружение с нестопанска цел „Айкидо Клуб – Запад“, чийто устав е съобразен изцяло с идеологията и философията на айкидо, както и с българското законодателство.

"Айкидо клуб Запад" ЕООД

Януари 2020г., съобразно Закона за физическото възпитание и спорта, клубът промени своя юридически статут, като за целта бе създадено дружеството "Айкидо клуб Запад" ЕООД. 
Данни на фирмата: 
ЕИК: 205958375 
Адрес: гр. София, ж.к. Белите Брези, бл.19 
Тел. 088132075 
МОЛ: Димитър Динев   

Началото

Както всяко начало и нашето беше трудно, но това не попречи на клуба бавно и методично да се развива и да се утвърждава като една от водещите школи по айкидо в София. В периода от 2009г. до лятото на 2014г. учениците и инструкторите от „Айкидо Клуб – Запад“ взеха участие в множество международни и вътрешни семинари, участваха в различни демонстрации и положиха множество изпити. По този начин всички заедно, инструктори и ученици, изградиха основата на клуба и преминаха заедно през този първи период от развитието му.

Новото доджо

2014г. бе съдбоносна година както за клуба, така и за създателите му. След поредица от събития, провокирани от формирането на едно истинско семейство в „Айкидо Клуб – Запад“, а именно сключеният през лятото брак между сенсей Димитър Динев и сенсей Мария Динева, в крайна сметка годината завърши с преместването на клуба в ново доджо.

В разгара на същото това лято новото семейство премина 10-дневен учи-деши курс под ръководството на шихан Урбан Алденклинт в Иясака айкидо клуб , Стокхолм, Швеция, и взе участие в организирания там семинар с Казуо Игараши сеней, 7 дан Айкикай. Семинарът бе последван от едноседмичен лагер в Илава, Полша, ръководен от различни майстори като Урбан Алденклит шихан, 7 дан, Мейдо Кийт Мур сенсей, 6 дан, и Томас Крижановски сенсей, 6 дан.

семинар с Казу0 Игараши сенсей, Стокхолм, Швеция
учи-деши седмица в Иясака айикидо клуб
едноседмичен лагер, Илава, Полша

Бурното и наситено с айкидо преживявания лято завърши с едномесечен учи-деши курс в Токио, Япония, ръководен от сошихан Язоу Кобаяши, 8 дан айкикай, и Хироаки Кобаяши, 7 дан айкикай. По време на този курс участвахме също в семинара и празненството по повод 45-годишнината от създаването на Aikido Kobayashi Dojo, които се проведоха в Киото, Япония.

Бурното и натоварено с айкидо преживявания лято завърши с едномесечен учи-деши курс в Токио, Япония, ръководен от сошихан Язоу Кобаяши, 8 дан айкикай, и Хироаки Кобаяши, 7 дан айкикай. По време на този курс участвахме също в семинара и празненството по повод 45-годишнината от създаването на Aikido Kobayashi Dojo, които се проведоха в Киото, Япония.

Uchi-deshi месец е Kobayash Dojo Japan

Есента на същата година клубът намери своя нов дом, където постепенно се формира нашето прекрасно доджо. Благодарение на сенсей Николай Петков, създател на „Aйкидо клуб Славия” и президент на Айкидо Кобаяши Доджо – България, на 02.11.2014г. шихан Урбан Алденклинт символично откри и благослови новата ни зала, като проведе първата си тренировка в нея (оттогава традиционно Урбан провежда при нас семинар всяка година). Тя съвпадна с празненствата по случай петата годишнина на клуба и обуслови новия етап от развитието на „Айкидо Клуб – Запад“.

Димитър Дунев, Николай Петков сенсей и Мария Динева на откриването на новото доджо
Димитър Дунев, сенсей Урбан Алденклинт и Мария Динева на откриването на новото доджо

В наши дни

С ново доджо, нови знания и много положителна енергия „Айкидо Клуб – Запад“ бързо израсна и се наложи като една от водещите софийски школи. Към 2018г. клубът има над 60 постоянни члена разделен в три детски групи и една за възрастни. Между 2015г. и 2018г. пет от напредналите айкидоки защитиха I-ви дан / черен пояс /. Реализирахме няколко международен и вътрешни семинара и семинарни тренировки с различни инструктори, предимно от Aikido Kobayashi Dojo Япония и Швеция, а също и с водещите инструктори Айкидо Кобаяши Доджо - България. Благодарение отново на сенсей Николай Петков през пролетта на 2017 г. Айкидо клуб Запад посрещна в доджото си главния инструктор и по настоящем собственик (dojo-cho) на Aikido Kobayashi Dojo - сенсей Хироаки Кобаяши, 7 дан Айкикай.

Тенировка със сенсей Хироаки Кобаяши, 7 дан, в доджото на Айкидо клуб  Запад

От февруари 2018г., след проведена лекция от шихан Урбан Алденклинт и с придобитите от нея практически знания, сенсей Димитър Динев, 4 дан Айкикай, и сенсей Мария Динева, 3 дан Айкикай, стартираха тренировки за ранно физическо развитие и обучение по айкидо за деца на 3- и 4- годишна възраст – „Baby Aikido”. Тяхната методология е разработена в Швеция с изключителния принос именно на шихан Алденклинт.

  10 години Айкидо клуб запад!

  През 2019г Айкидо клуб Запад празнува своя първи юбилей! 
  За да отбележим подобаващо своя първи юбилей, организирахме два семинара - Kangeiko (зимен семинар) с Урбан Алденклинт сенсей и Shochugeiko (летен семинар) с Николай Петков сенсей. Освен нашите събития, главният инструктор на клуба и различни негови ученици успяха да посетят няколко много ценни международни семинара. Гостувахме два пъти в Иясака айкидо клуб в Стокхолм, където бяха проведени два изключителни семинара през пролетта и в началото на есента, съответно с Язоу Кобаяши сошихан и Хироаки Кобаяши сенсей. В разгара на есента пък успяхме да направим голяма балканска обиколка със сенсей Урбан Алденклинт от Сърбия, през Северна Македония и завършихме в Солун, Гърция.

   2020г. – Новото начало

   В една от най-необикновените в модерната история на човечество година, белязана от световна пандемия и породените от нея икономическа, социална и политическа кризи, Айкидо клуб Запад започна нова глава в своето развитие. 

   През януари 2020г. заедно с още два, от общо петте по това време, клуба от Айкидо Кобаяши Доджо – България напуснахме организацията водена от сенсей Николай Петков. Ние, инструкторите на Айкидо клуб Запад, Ryu Sen Kan dojo и Ken Shin Kan dojo, взехме това решение, след като визията и политиката за развитие на организацията бе променена в посока, която ние не подкрепяме. 

   Напусналите клубове заедно с Айкидо клуб Изгрев, друг член на Кобаяши доджо – България, който бе отстранен от организацията още в края на 2019г., взехме решение, че ще продължим з развитието си заедно. По настоящем продължаваме да работим по изпитна програма на Kobayashi Dojo, да следваме тяхната методология и да поддържаме и разпространяваме техния дух.

   Още през първия уикенд на февруари с удоволствие участвахме и помогнахме в реализирането на семинар с Паскал Гюлмен сенсей, организиран от Ryu Sen Kan Dojo.

   В разгара на първата вълна на пандемията от новия корона вирус, COVID-19, който попречи на нормалното функциониране на всички спортове и изкуства, сенсей Хироаки Кобаяши се съгласи да даде има на клуба, което според неговите наблюдения от дългогодишното ни познанство да отговаря най-добре на духа в нашето доджо. Разбира се, още същото лято се сдобихме и с ново лого благодарение на неворятната Светла Динева - художник и уеб дизайнер.

   На 07.05.2020г. Айкидо клуб Запад прие името 
   Yokokan Dojo!

   [YOU] Слънце  

   [KOU] Светлина

   [KAN] Къща

   Къща на слънчевата светлина! 
   Защо Хироаки сенсей е избрал точно тази символика за нашето доджо – заповядайте и ще усетите сами!

   Както всички клубове по света в тази несигурна обстановка, и ние се опитахме да направим всичко възможно, за да запазим контакта със своите ученици и да им вдъхнем кураж, че доджото ги очаква веднага, щом ситуацията го позволи. За тази цел последователно се появиха нашият You Tube канал и нашият фен магазин, а във времето между тяхно стартиране успяхме да организираме летен лагер и изпит за степен кю. Годината завърши с преминаването на инструкторите ни през този преобърнал целия свят вирус и с вяра, че най-лошото отминава, че скоро слънцето над всички нас и във всички нас ще освети по-добри времена!

   1. Доджо - тренировъчна зала за японските бойни изкуства. Доджо буквално означава „място на Пътя“ на японски. По традиция обучението в доджо се ръководи от сенсей („учител“).
   2. Uchi-deshi (内 弟子, осветен "вътрешен ученик") - японски термин за ученик, който тренира и живее в доджото и подпомага сенсея и семейството му на пълен работен ден.
   3. Айкидока - японски термин за практикуващ бойното изкуство айкидо. В японския език терминът се употребява сравнително рядко, въпреки че се използва често като заемна дума в други страни.