Възрастните могат да практикуват Айкидо за достигане на вътрешен мир, релаксация или за самозащита. Но това са понятия, за които повече деца дори и не се замислят. Защо тогава практикуването на Айкидо е добра идея за деца? С какво може то да допринесе за техния живот?

Айкидо е неагресивно бойно изкуство. Какво означава това? Най-просто това означава, че чрез Айкидо не можеш да започнеш бой – можеш само да го приключиш. Айкидо не поощрява децата да развиват синдром на непобедими бойци, който да ги кара да удрят и ритат своите приятели, братя и сестри или домашни любимци. Техниките в Айкидо започват, когато някой друг “наруши правилата” т.е. атакува.

Айкидо учи децата да са спокойни. Разбира се, децата не бива да са спокойни през цялото време, но Айкидо им дава избор. Ако те трябва да седят на едно място в училище или да се концентрират върху домашните си или при спортуване, Айкидо ги учи точно как да направят това. Техниките и КИ упражненията, които ние им преподаваме, ги учат да бъдат спокойни по един правилен начин. Това е съвсем различно от това да подтискат емоциите си. Спокойствието на Айкидо носи усещане за доброта.

Айкидо учи децата на практична самозащита. Мария, която е ученичка, разказва история за това как едно по-голямо момче й създавало проблеми в автобуса. На два пъти тя използвала Айкидо, за да го изведе от равновесие и безопасно да му приложи ключ. Техниката проработила независимо от това, че тя била по-малка и момиче. По този начин избегнала неприятностите, които би имала, ако единственият начин на самозащита, който е знаела, е бил да удря и рита.

 Айкидо дава на децата позитивно отношение към света. То учи, че, за да можеш да създадеш нещо стойностно, трябва да работиш в хармония със заобикалящия те свят. Учи те на това, че ако създаваш проблеми, ще загубиш. Но ако съзнанието ти е правилно, спокойно и позитивно, можеш да направиш нещо добро от всичко, с което се сблъскаш.

Айкидо учи децата на по-лек подход към живота. Един обременен и сериозен подход към живота не ни прави щастливи. И често не води до най-добрите резултати. Айкидо действа най-добре, когато си отпуснат и се чувстваш необременен. Научавайки това чрез практиката на Айкидо, нашите деца няма начин да не го приложат в своя живот.

Айкидо помага на децата в училище. Тренирайки Айкидо, децата развиват спокойно и ясно съзнание. Като резултат те приемат познанията по-лесно и мислят по-ясно. Целта на Айкидо е да развие пълния човешки потенциал и училището е едно от най-важните места, където да се реализира този потенциал.

 Айкидо помага на децата в спорта. Спокойствието, което Айкидо им дава, позволява да се научат да изчаква подходящият момент. Равновесието, което придобиват, им позволява да развият стоеж, чрез който са по-ефективни. Айкидо им дава, по-голяма концентрацията и координацията, по време на състезание.

 Всеки може да е добър в Айкидо. Айкидо не изисква талант на атлет. В действителност атлетическата сила понякога пречи. Ключът към напредък в Айкидо е просто постоянство и положително отношение. На какъв по-добър урок можем да научим децата си?

Айкидо е ефикасно и за ниски хора. Понеже Айкидо не разчита на големина, скорост, тегло или обхват, то може да се прилага от деца на възрастни. Учудващо е каква сила едно дете може да събере при хвърляне на възрастни! Интересен факт е, че Таджири Сенсей е едва 65 кг. и въпреки това хвърля с по-голяма сила, от когото и да е било.

Прочетох и се съгласявам с Условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам с Правилата за поверителност.