История на Айкидо Кклуб Запад
forex trading logo

 

 

 

История

 

 

"Айкидо клуб - Запад“ е създаден от сенсей Димитър Динев през 2009 година като член на организацията „Айкидо Кобаяши Доджо – България“, която е единствен представител на международната организация “Aikido Kobayashi Dojo” за България.

Клубът започва да провежда тренировки през лятото на 2009г., като първата тренировка е проведена на 02.07.2009г. във физкултурния салон на 3-то СОУ „Марин Дринов“. По-късно същата година с решение на Софийски Градски Съд по Ф.Д. №489/2009, на 13.08.2009г., е регистрирано и сдружение с нестопанска цел „Айкидо Клуб – Запад“, чийто устав е съобразен изцяло с идеологията и философията на айкидо, както и с българското законодателство.

 

Началото


Както всяко начало и нашето беше трудно, но това не попречи на клуба бавно и методично да се развива и да се утвърждава като една от водещите школи по айкидо в София. В периода от 2009г. до лятото на 2014г учениците и инструкторите от „Айкидо Клуб – Запад“ взеха участие в множество международни и вътрешни семинари, участваха в различни демонстрации и положиха множество изпити. По този начин всички заедно, инструктори и ученици, изградиха основата на клуба и преминаха заедно през този първи период от развитието му.

Новото доджо 1

2014г. бе съдбоносна година както за клуба, така и за създателите му. След поредица от събития, провокирани от формирането на едно истинско семейство в „Айкидо Клуб – Запад“, а именно сключеният през лятото брак между сенсей Димитър Динев и сенсей Мария Динева, в крайна сметка годината завърши с преместването на клуба в ново доджо.

В разгара на същото това лято новото семейство премина 10-дневен учи-деши2 курс под ръководството на шихан Урбан Алденклинт3 в Иясака айкидо клуб , Стокхолм, Швеция, и взе участие в организирания там семинар с Казуо Игараши сеней, 8 дан Айкикай. Семинарът бе последван от едноседмичен лагер в Илава, Полша, ръководен от различни майстори като Урбан Алденклит шихан, 7 дан, Мейдо Кийт Мур сенсей, 6 дан, и Томас Крижановски сенсей, 6 дан.

 

 

Бурното и натоварено с айкидо преживявания лято завърши с едномесечен учи-деши курс в Токио, Япония, ръководен от сошихан Язоу Кобаяши, 8 дан айкикай, и Хироаки Кобаяши, 7 дан айкикай. По време на този курс участвахме също в семинара и празненството по повод 45-годишнината от създаването на Aikido Kobayashi Dojo, които се проведоха в Киото, Япония.

 

 

Есента на същата година клубът намери своя нов дом, където постепенно се формира наше то прекрасно доджо. Благодарение на сенсей Николай Петков, създател на „Aйкидо клуб Славия” и президент на Айкидо Кобаяши Доджо – България, на 02.11.2014 г. шихан Урбан Алденклинт символично откри и благослови новата ни зала, като проведе първата си тренировка в нея (оттогава традиционно Урбан провежда при нас семинар всяка година). Тя съвпадна с празненствата по случай петата годишнина на клуба и обуслови новия етап от развитието на „Айкидо Клуб – Запад“

В наши дни

С ново доджо, нови знания и много положителна енергия „Айкидо Клуб – Запад“ бързо израсна и се наложи като една от водещите софийски школи. Към 2018г. клубът има над 60 постоянни члена разделен в три детски групи и една за възрастни. Между 2015г. и 2018г. пет от напредналите айкидоки4 защитиха I-ви дан / черен пояс /. Реализирахме  няколко международен и вътрешни семинара и семинарни тренировки с различни инструктори, предимно от Aikido Kobayashi Dojo Япония и Швеция, а също и с водещите инструктори от нашата организация.

 

 

От февруари 2018г., след проведена лекция от шихан Урбан Алденклинт и с придобитите от нея практически знания, сенсей Димитър Динев, 4 дан Айкикай, и сенсей Мария Динева, 3 данАйкикай, стартираха тренировки за ранно физическо развитие и обучение по айкидо за деца на 3- и 4- годишна възраст – „Baby Aikido”. Тяхната методология е разработена в Швеция с изключителния принос именно на шихан Алденклинт.

 

 

  

1. Доджо - тренировъчна зала за японските бойни изкуства. Доджо буквално означава „място на Пътя“ на японски. По традиция обучението в доджо се ръководи от сенсей („учител“).

2. Uchi-deshi (内 弟子, осветен "вътрешен ученик") -  японски термин за ученик, който тренира и живее в доджото и подпомага сенсейя и семейството му на пълен работен ден.

3. Урбан Алденклинт – 7 дан шихан. Член на Шведската будо федерация и председател на Iyasaka Dojo, Стокхолм, Швеция. Урбан, както всички го наричат, е един от многото ученици на soshihan Yasou Kobayashi, като в Европа той е ученикът му с най-висок ранг.

4. Айкидока - японски термин за практикуващ бойното изкуство айкидо. В японския език терминът се употребява сравнително рядко, въпреки че се използва често като заемна дума в други страни.

 


Powered by Joomla!. Designed by: hosting professional database terminology Valid XHTML and CSS.