baby aikido
forex trading logo

 

Проектът “Baby Aikido

Отдавна искахме да направим група за най-малките, всъщност, откакто бяхме учидешита (от японски, буквално „вътрешни ученици”) в Иясака доджо в Стокхолм. Там за пръв път се запознахме с детската програма, която сенсей Урбан Алденклинт, 7 дан Айкикай, и другите инструктори от неговото доджо използват при преподаването на айкидо на деца. Получихме и специално DVD, на което са заснети основните техники от айкидо и начинът, по който те са адаптирани за деца с цел по-голяма безопасност и избягване на контузии. Именно по тази програма се опитваме да преподаваме от няколко години и в нашето доджо, тъй като тя е резултат от дългогодишна работа с деца от различни възрасти и е напълно съобразена с техните физически, социални и емоционални нужди.

Тъй като сенсей Урбан Алдинклинт знаеше за нашия интерес да направим група и за най-малките, по време на организирания от нас зимен семинар през февруари 2018г., той се съгласи да ни изнесе и специална лекция относно преподаването на айкидо на деца. Знанията, които получихме от тази лекция, материалите, които той ни предостави, а също и постоянната му готовност да отговаря на нашите въпроси, ни дадоха увереност най-сетне да стартираме тренировки и за тази възрастова група.

Тренировките ще се състоят предимно от общо развиващи упражнения и игри, а техниките ще бъдат сведени до минимум с цел безопасност. Целта на тренировките ще бъде съобразена с нуждите на децата от тази възраст, а именно:

· развитие на груба моторика;

· изграждане на здравословна изправена позиция;

· умения за правилно дишане и концентрация;

· чуване, осмисляне и изпълнение на напътствия;

· заучаване на посоките – ляво-дясно, горе- долу, опред-отзад и т.н.;

· запознаване с етикета в залата, както и с ключова за тренировката по айкидо японска терминология (броене, поздрави, имена на ключове);

· условия за успешна комуникация, както с възрастни, така и с връстници;

· усвояване на множество елементи от тренировката за по-големи (упражнения от загрявката, паданията, ключовете и техниките), които да спомогнат за неусетния преход на децата към следващото ниво.

 

 


Powered by Joomla!. Designed by: hosting professional database terminology Valid XHTML and CSS.